Wat is Loslaten

Je hebt iets in je hand en dat laat je vallen, dat is een duidelijke vorm van loslaten. Dat is zichtbaar, je laat het daadwerkelijk los. Datgene wat is gevallen, ligt in scherven op de grond. Je kijkt er naar en je ervaart bij jezelf bepaalde emoties. Dit kunnen emoties zijn als boosheid, gefrustreerdheid, verdriet of misschien opluchting. 

Loslaten is het stoppen van het piekeren. Het loslaten van de gedachten over een bepaalde situatie, je overgeven aan. Accepteren van datgene wat is. Bewust zijn dat je niets kunt doen aan de situatie en je door er over te piekeren, het niet oplost. 

Bewust worden van je eigen patronen

Door in te zien dat piekeren erover, Je jezelf alleen maar kwijtraakt. Loslaten is het loslaten van de last die jij meedraagt op je schouders. Door los te laten, bevrijd je jezelf van de last die je meedraagt. Gaat je energie weer stromen. Kun je positieve gedachten weer toelaten. Door los te laten, voel je weer dat je leeft. Neemt je kracht toe. Dat gevoel maakt je zelfbewust en zelfverzekerd.

Loslaten accepteren of niet

Echter het is gebeurd, je kan het niet meer terugdraaien. Nu kun je twee dingen doen:

  1. Je accepteert dat het is gevallen, dat het kapot is. 
  2. Je accepteert het niet, je blijft hangen in de emoties die je voelt, omdat er iets is gevallen. 

Kies je voor optie één, accepteren en je bewust zijn dat je er niets meer aan kunt doen, dan laat je los. Kies je voor optie twee, het er in blijven hangen en de emoties die het naar boven roept, blijft voelen, dan laat je niet los.

Emoties spelen je parten

Op het moment dat je in de emoties blijft hangen en het gebeuren niet accepteert, laat je niet los en start je in je hoofd een conversatie met jezelf. Deze conversatie met jezelf veroorzaakt altijd een innerlijk conflict met jezelf. We noemen deze conversatie met jezelf ook wel piekeren. Zodra je gaat piekeren over iets, leef je niet meer vanuit je gevoel, maar vanuit je hoofd. Zodra je uit je hoofd gaat leven, laat je niet los en blijf je de emoties voelen die er mee gepaard gaan.  

Datgene waar je in je hoofd mee bezig bent, je eigen gedachten en de emoties die er mee samenhangen, kunnen je aardig in je greep houden. Zodanig dat je jezelf er door ziek kunt maken en allerlei lichamelijke kwalen kunnen ontstaan.